• brillen lenzen zonnebrillen merk bril zonnebril

55+ Aandoeningen Oorzaak en Gevolg

55+ oogaandoeningen


Oorzaak maculadegeneratie ontdekt


Een team van internationale onderzoekers heeft een enzym ontdekt dat ten grondslag ligt aan de oogziekte maculadegeneratie. Dit is een goede ontwikkeling, want nu kan er mogelijk een geneesmiddel worden ontwikkeld. 

Het enzym, DICER1, stopt met functioneren, waarna maculadegeneratie inzet. Normaal gesproken worden kleine stukjes genetisch materiaal door dit enzym afgebroken, maar zodra het enzym hiermee stopt, raakt het oog langzaamaan vergiftigd en tast dit het netvlies aan. Hierdoor gaat het zicht achteruit. 

Naar schatting komt de oogziekte maculadegeneratie voor bij 20 procent van de 65-plussers. Hoe het kan dat het enzym DICER1 opeens stopt met functioneren is niet bekend, maar er wordt aangenomen dat roken, een hoge bloeddruk en erfelijkheid een rol spelen. (Bron: gezondheidsnet.nl) 

Staar: Wazig beeld, dubbel zien, doffe kleuren...


Staar zorgt voor vertroebeling van het zicht. Zelfs een bril biedt dan geen uitkomst meer. Toch is er rond dit onderwerp nog een hoop onduidelijkheid, want wanneer is het nodig om zo’n ingreep te ondergaan? En is het dragen van een bril na de operatie nog steeds noodzakelijk? 

Achter de pupil zit een doorzichtige lens die helder moet zijn om goed te kunnen zien. De lens wordt stugger en harder naarmate we ouder worden, en ook kunnen de eiwitten in de lens samenklonteren waardoor we een vertroebeld beeld krijgen. Meestal ligt het dus aan de veroudering, maar staar kan ook aangeboren of het gevolg van een ziekte zijn. 

Wat is ervan te merken? 
Hoe groter de vertroebeling is, hoe meer staar merkbaar is. Als staar alleen aan de randen van de lens zit, zal de last nog meevallen. Als de troebele plek in het midden zit kunnen er klachten ontstaan, zoals dubbel of wazig zien. Ook kunnen kleuren doffer overkomen. Als een sterkere bril ineens noodzakelijk is, kan dat komen door staar. Staar ontwikkelt zich heel langzaam. Daardoor is er in het begin weinig van te merken. Pas later, als een groter deel van de ooglens is aangetast, gaat het gezichtsvermogen achteruit. Staar kan worden ontdekt door een opticien, maar die kan het niet behandelen. Daarvoor is een oogarts nodig. 

Staar en het dagelijks leven 
Tijdens het autorijden kan de last van staar groter worden. Koplampen van tegenliggers werken dan namelijk verblindend. Vooral in het donker is dat dus lastig. Of autorijden nog kan, wordt bepaald aan de hand van een gezichtsveldonderzoek. De optometrist of oogarts kan deze test uitvoeren. In het dagelijks leven zijn er meer dingen die de kans op staar enigszins kunnen vergroten, zoals langdurige blootstelling aan fel zonlicht. Het is daarom verstandig een zonnebril te dragen. Ook door gezond te eten, niet te roken en niet teveel te drinken kunt u de kans op staar verminderen. 

Genezing van staar 
Er zijn geen medicijnen tegen staar. De enige manier om ervan af te komen, is een operatie waarbij de troebele lens wordt vervangen door een heldere kunstlens. Een operatie is niet direct noodzakelijk. Het is namelijk niet zo dat door er eerder bij te zijn het resultaat ook beter is. Wel is het zo dat bij vroegere ingrepen de kans op complicaties kleiner is. Bij een operatie worden de ogen niet tegelijk behandeld. Tussen beide ogen zit minimaal vier weken. Zo kan het ene oog volledig herstellen en kan de oogarts bepalen hoe sterk de lens in het tweede oog moet zijn. Het onbehandeld laten van staar kan dan leiden tot blindheid. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u altijd bij een van onze specialisten terecht, zij kunnen u verder informeren of vragen beantwoorden.